Людям з порушення зору Звичайна версія

До уваги вкладників ПАТ “УКРКОМУНБАНК”

25.09.2015

ПРЕС-РЕЛІЗ

Порядок та строки виплат вкладникам ПАТ “УКРКОМУНБАНК” будуть визначенні після набрання чинності нормативно-правового акту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – ФГВФО), що регламентує процедуру ліквідації банку, здійснення якої тимчасово неможливо через проведення Антитерористичної операції, та отримання уповноваженою особою ФГВФО на ліквідацію ПАТ “УКРКОМУНБАНК” доступу до інформації, що забезпечить формування переліків вкладників, які мають право на відшкодування коштів

за вкладами за рахунок ФГВФО та, які не мають такого права, як це передбачено  приписами частини восьмої Прикінцевих та перехідних положень Закону України №629-VIII від 16.07.2015.

Таке рішення прийняте виконавчою дирекцією ФГВФО (Протокол засідання виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 22 вересня 2015 року №229/15).

Підставою до такого рішення став лист уповноваженої особи до Фонду про те, що станом на день запровадження процедури ліквідації ПАТ “УКРКОМУНБАНК”, головний офіс даної банківської установи  знаходиться у населеному  пункті (м. Луганськ), на території якого органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 07 листопада 2014 р. № 1085-р  “Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення”, що, в свою чергу, суттєво обмежує  здійснення уповноваженою особою  повноважень, передбачених законодавством про систему гарантування вкладів фізичних осіб.

Також, як зазначає уповноважена особа, на території Луганської області склалась  ситуація, яка унеможливлює роботу банківської системи.

З метою забезпечення фінансування потреб держави та життєдіяльності населення, на виконання вимог Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 22 липня 2014 року N 435, постановою Правління Національного банку України від 23.07.2014 № 436 з 24.07.2014 в Луганській області введено надзвичайний режим роботи банківської системи та призупинено здійснення усіх видів фінансових операцій.

Крім того, станом на 14.09.2015, не встановлено місцезнаходження первинних бухгалтерських документів ПАТ “УКРКОМУНБАНК”, а також серверів (із встановленою базою даних Банку) автоматизованої банківської системи, інших документів та технічних засобів Банку. У зв’язку із зазначеним, подати до ФГВФО інформацію про вкладників ПАТ “УКРКОМУНБАНК” (перелік вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО) тимчасово не вбачається можливим, беручи до уваги відсутність фактичного доступу до головного офісу ПАТ “УКРКОМУНБАНК”, який  розташований у м. Луганськ.